Polkuriippuvuus (hallitseva markkina-asema, tosiasiallinen standardi; taloustiede: kasvavat tuotot, kumulatiivinen kausaliteetti) on perusinnovaation läpimurron alkuvaiheeseen liittyvän tuotevariaation (tuotevaihtelun) muuttuminen yhdeksi (urautuminen) tai muutamaksi keskenään kilpailevaksi vaihtoehdoksi. Polkuriippuvuus johtaa tavallisesti markkinoiden kilpailumekanismien häiriöön. (Lemola 2009, 172–173.)
Polkuriippuvuus liittyy teknologian kehityskaareen (Technological trajectory) ja sen synonyymi on teknologinen paratigma1) (Techological paradigm). Polkuriippuvuus antaa näkökulman ja ajattelumallin pitkän aikavälin innovaationtyön kehittämiselle (haitta tai hyöty) ja sen kautta voidaan ymmärtää innovaatiotoiminnan kumulatiivisuutta ja vähittäisen oppimisen tärkeys innovaatiotyössä. (Lemola 2009, 173.)
Polkuriippuvuuden toteutuminen on vaihtelevaa. Urautuneen innovaation korvaaminen toisella vaihtoehdolla on hidasta, kallista ja vaikeaa. Klassinen esimerkki urautuneesta innovaatiosta on auto2). (Lemola 2009, 173–174.)
VIITTEET:
1) vallitseva ajattelutapa, "ainoa" vaihtoehto
2) ja Windows-käyttöjärjestelmä, Qwerty-näppäimistö sekä Windows-tiedostoformaatit.
KATSO MYÖS:
Tarmo Lemola: viittaan vantuulla viittauksiin
Juoksutekniikka: juoksijan ajatusmaailma
KIRJALLISET LÄHTEET:
Lemola, Tarmo. 2009. Innovaation uudet haasteet ja haastajat. Vantaa: WSOYpro.