maanantai 18. tammikuuta 2010

Hautajaiset: 42 asiaa

Mitä on kuolema? on kysymys, johon ei ole vastausta. Keskiajalla ihmiset pelkäsivät kuolemaa ja hulluutta, nykyisin hulluus on kyetty osittain selittämään, vaikkakin sekä kuollut että hullu on poikkeava elävään ihmiseen verrattuna ja ovat käsittämättömiä. (Heikkilä & Jokivuori 1994, 6.)
"Ei minulla kuolemista vastaan mitään ole, paikat vain ovat pahuksen jäykkinä seuraavana päivänä" (George Axlerod teoksesta Laine 2004, 115).

"En ole koskaan toivonut kenenkään kuolemaa, mutta muutaman kuolinilmoituksen ole lukenut tyytyväisenä" (Clarence Darrow teoksesta Laine 2004, 114).

"Ihminen tarvitsee käsittämätöntä ja ääretöntä yhtä paljon kuin sitä pientä planeettaa, jolla hän asuu" (Dostojevski teoksesta Heikkilä & Jokivuori 994, 7).
Mitä ovat hautajaiset? on kysymys, johon on yleensä vastaus. Artikkelissa on 42 asiaa hautajaisiin liittyen.

(Ruumis)arkku

(Ruumis)arkku on vainajan kuljettamiseen ja (poltto)hautaamiseen tarkoitettu kestävä, suljettava ja tiivis arkku. Ruumisarkun ulkonäölle ei ole tarkkoja määräyksiä, mutta tavallisesti niissä on neljä pientä ristiä ja arkkuun tulisi kiinnittää laatta, jossa on vainajan nimi. (Lempiäinen 2004, 244 ja Korpela 2005, 44.)

Ruumisarkun koon on oltava sellainen, että se sopii hautapaikkaan (tai krematorion uuniin) ja sen materiaalien sellaisia, etteivät ne estä hautaamasta (maatuvia ja krematoriossa poltettavissa olevia). Kts. Suomen hautaustoiminnan keskusliitto ry:n julkaisu arkkujen laatusuositukset. (lähdetiedot lisätään myöhemmin.)

Ruumisarkku hankitaan tavallisesti hautaustoimiston kautta ja yleensä on mahdollista valita erikseen esimerkiksi (ja vaikuttaa samalla arkun hintaa) arkun sisä- ja ulkoverhoilun materiaali ja verhoilutapa. Pitkä tai erityisen lihava vainaja voi tarvita erikoispitkän tai erikoisleveän arkun. Lapsille on yleensä tarjolla aikuisten ruumisarkkuja pienempiä lasten ruumisarkkuja samoin kuin keskosena syntyneelle lapselle arkkurasia. (Korpela 2005, 43–44.)

Arkun sisustukseen voidaan valita peitto, tyyny tai kasvoliina. Näiden materiaali ja tyyli (ja vaikuttaa samalla arkun hintaan) voidaan yleensä valita erikseen. On myös mahdollista, että läheiset hankkivat peiton, tyynyn tai kasvoliinan itse. (Korpela 2005, 44.)

Ruumisarkun on oltava laadukas ja tiivis, koska vainajaa voidaan joutua säilyttämään pitkään ennen hautauksen toimittamista. Arkun valinnassa ovat määrääviä tekijöitä käytettävissä olevat varat, vainajan toivomukset ja paikallisten hautajaistapojen asettamat normit. (Korpela 2005, 44.)

Arkkupeitto

Arkkupeitto (arkkualba) on ruumisarkun päälle levitettävä suuri (noin 2,5 m x 1,6 m), kulmista pyöristetty, yleensä valkea peite, jota käytetään siunaustilaisuuden ajan. Arkkupeiton käyttö sopii koruttomalle ruumisarkulle ja siunauksiin, joissa arkku jää kirkkoon katafalkille. (Korpela 2005, 48–51 ja 52.)

Arkkupeitto voi olla vainajan omaisten tai se voidaan vuokrata. Vuokraamisen kustannus voi olla esimerkiksi arkkupeiton pesulakustannuksen suuruinen. (Korpela 2005, 48–49.)

Arkkupeitto symbolisoi Kristuksen kirkkauteen pukeutumista. Siunaustilaisuudessa arkkupeiton pääpuoleen on hyvä varata hiekkaliina peitteen likaantumisen välttämiseksi. Villa- ja silkkikankaista valmistettujen arkkupeittojen päälle ei voida laskea kukkia samasta syystä ja siunaustilaisuuteen tulee varata muistokukille erilliset telineet. Koristeltaessa arkkupeitolla suojattua arkkua kukilla, kukat tulee sitoa mahdollisimman kuivina ja lisäksi arkkupeitto on suojattava muovilla. (Korpela 2005, 49–51.)

Mikäli arkkupeitolla varustettu arkku kannetaan siunauksen jälkeen pois, arkkupeiton koristeena olevat kukat poistetaan ensin ja sen jälkeen arkkupeitto. Asiasta olisi hyvä sopia vahtimestarin ja kantajien kanssa ennen tilaisuuden alkua. (Korpela 2005, 51.)

Arkkuvaatteet

Arkkuvaatteet ovat ne vaatteet, jotka ovat vainajan yllä ruumisarkussa. Arkkuvaate voi olla hautauspaita ja siihen kuuluvat valkoiset sukat tai sitten vainaja voidaan pukea läheisten tuomiin, vainajan persoonaan tai läheisten kulttuurin mukaisiin arkkuvaatteisiin (mies tummaan pukuun). (Korpela 2005, 45–46.)

Mikäli vainajan keho on fyysisesti vahingoittunut, läheisten ei suositella vainajan katsomista. Tällöin vainajalle ei myöskään suoriteta siistimistä tai muita huoltotoimenpiteitä. (Korpela 2005, 45.)

Julkisen terveydenhuollon yksikön ruumiinsäilytystiloissa säilytettävän vainajan siistiminen, pukeminen ja arkkuun asettaminen voidaan hankkia ostopalveluna hautaustoimistolta, samoin kuin vainajan ehostus. Vainajaa ei yleensä pestä arkkuun asettamisen yhteydessä. Läheiset voivat osallistua arkkuun asettamiseen. (Korpela 2005, 46.)

Mikäli vainaja on voitu pitää kotonaan kuolemantapauksen jälkeen, vainaja voidaan pukea ja asettaa arkkuun kotonaan. Arkkuun voidaan laittaa erilaisia esineitä. (Korpela 2005, 46.)

Elinluovutuskielto tai -testamentti

Vainajaa voidaan käyttää elinluovuttajana, jollei ole syytä olettaa, että vainaja eläessään olisi vastustanut tai että hänen lähiomaisensa tai muu läheinen vastustaisi sitä. Myös alle 18-vuotias voi toimia elinluovuttajana laillisen holhoojansa suostumuksen perusteella. (Korpela 2005, 21.)

Kantansa elinluovutukseen tulisi ilmaista elinluovutuskiellolla tai -testamentilla. Elinluovutustestamenttiin voi merkitä mitkä elimet haluaa luovuttaa ja mitkä ei. Allekirjoitettu elinluovutuskielto tai -testamentti olisi hyvä pitää mukana ja se voidaan liittää sairaskertomukseen. Myös lähiomaisten tulisi olla tietoisia elinluovutuskiellosta tai -testamentista. (Korpela 2005, 21.)

Haudan hallinta-aika

Haudan hallinta-aika on hautaoikeuden määräaikainen kesto. Määräaikaista haudan hallinta-aikaa voidaan hautaoikeuden hakemuksesta jatkaa (määräajaksi), jos siitä ei aiheudu haittaa hautausmaan ylläpidolle. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 141.)

Haudan hoito

Haudan hoito on hautaoikeuden haltijalle kuuluva velvoite. Hautaoikeuden haltija voi hankkia haudan hoidon määräaikaisena ostopalveluna hautausmaan ylläpitäjältä. Haudan hoidolla tarkoitetaan ensisijaisesti haudan pitämistä siistinä. Haudan hoitoon liittyvät määräykset on selvitettävä hautaoikeuden hankkimisen ja mahdollisten uusien hautausten yhteydessä.(Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 135–136.)

Siistillä haudalla tarkoitetaan muun muassa hoidettua nurmikkoa ja rikkaruohojen poistamista haudalta. Hautakiven ja haudan reunakivien on oltava suorassa. Vahingoittuneen hautamuistomerkin korjaaminen kuuluu hautaoikeuden haltijan vastuulle. Kukat tai istutukset ovat vapaaehtoisia, mutta yleisen tavan mukaisia. Hautaoikeuden haltijan velvollisuus on poistaa roskat (kuolleet kukat, kynttilät) haudalta. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 135–136.)

Hautamuistomerkin tulee olla hautausmaan ylläpitäjän hyväksymä. (lähdetiedot lisätään myöhemmin.) Haudan hoidon olennainen laiminlyönti voi johtaa hautaoikeuden menettämiseen ja sen siirtymiseen takaisin hautausmaan ylläpitäjälle. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 136–137.)

Hautaamiseen liittyvät erimielisyydet

Hautausmaan ylläpitäjän hallintoelin ratkaisee hautasijan osoittamista ja hautaustoimesta perittäviä maksuja koskevat erimielisyydet. Käräjäoikeus ratkaisee vainajan läheisten väliset riita-asiat, jotka koskevat hautaustoimitusta, hautapaikkaa tai hautaustapaa. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 141.)

Vainajan läheisen ristiriitoja sisältävät henkilösuhteet voivat johtaa siihen, että hautajaisten järjestäminen siirtyy oikeusprosessin ajan. (lähdetiedot lisätään myöhemmin).

Vainajan läheisten väliset ristiriidat eivät saisi siirtää hautajaisia tai estää vainajan muistoa kunnioittavan hautajaistilaisuuden järjestämistä. Testamentin avaaminen ja perunkirjoitus tulisi järjestää hautajaistilaisuuden jälkeen. (Korpela 2005, 88–89.)

Hautajaiset, kun läheisten ihmissuhteet ovat huonot

Mikäli vainajan läheisten ihmissuhteet ovat huonot, hautajaiset olisi silti järjestettävä, kuin ihmissuhteet olivat kunnossa. Hautajaisten tarkoitus on kunnioittaa vainajan muistoa eikä toimia omaisten välisten suhteiden näyttämönä.(Korpela 2005, 88–89.)

Huonot läheisten ihmissuhteet ovat joskus johtaneet kaksiin eri hautajaisiin tai ettei hautajaisia ole järjestetty lainkaan. Myös siunaustilaisuuteen osallistuminen on voitu kieltää uhkailemalla. Testamentin avaaminen ja perunkirjoitustilaisuus olisi järjestettävä vasta hautajaisten jälkeen. (Korpela 2005, 88–89.)

Hautajaiset, surukukattomat

Surukukattomat hautajaiset ovat hautajaiset, joissa vainajan omaiset toivovat, ettei hautajaisissa lasketa surukukkia. Toive voidaan esittää esimerkiksi kuolinilmoituksessa tai henkilökohtaisen hautajaiskutsun yhteydessä. Surukukkiin varatut rahat voidaan toivoa lahjoitettavaksi vainajan toivomaan tarkoitukseen. (Korpela 2005, 63.)

Hautajaisvieraiden tulisi noudattaa omaisten pyyntöä parhaan kykynsä mukaan. Mikäli tieto ei ole saavuttanut hautajaisvierasta ja hänellä on hautajaisissa mukanaan surukukkia, hän voi laskea ne tavanomaiseen tapaan. (Korpela 2005, 63.)

Hautajaiset, surukukkien nauhat ja kortit

Surukukkiin on tapana sitoa leveä nauha tai kortti, johon tekstataan kukkien antajan nimi. Lisäksi nauhaan tai korttiin voi olla kirjoitettuna muistolause. Nauhojen väreillä voi olla symbolinen merkitys. (Korpela 2005, 61–62.)

Laskettaessa surukukkia arkulle luetaan kukkien laskijan nimi (tai nimet). Muistolauseen lukeminen ei ole pakollista ja vainajan läheiset voivat lukea muistolauseen myöhemmin. (Korpela 2005, 62.)

Hautajaiset, yhden surukukan

Yhden surukukan hautajaisissa vainajan omaiset pyytävät, että hautajaisvieras tuo surukukkana yhden kukan. Kukka voi olla hautajaisvieraan itse valittavissa tai omaiset voivat yksilöidä kukan laadun ja värin (kuten keltainen ruusu). (Korpela 2005, 63.)

Surukukkien laskeminen yhden surukukan hautajaisissa tapahtuu laittamalla kukka arkun läheisyyteen varattuun maljaan tai maljoihin. Muistonauhoja ja muistokortteja varten varataan erillinen kulho surukukille varatun kulhon läheisyyteen. (Korpela 2005, 63.)

Hautajaiskukkien kuljettaminen siunaustilaisuuden jälkeen

Ennen siunaustilaisuutta tulee etukäteen selvittää se, mitä hautajaiskukille (surukukat ja vainajan omaisten omat koristekukat) tehdään siunaustilaisuuden jälkeen. Kukkien kuljettamisesta sovitaan kuka sen tekee, milloin sen tekee ja milloin kuljettaminen tapahtuu. (Korpela 2005, 63–64.)

Hautajaispukeutuminen, lapset

Lasten hautajaispukeutuminen on siisti juhlapuku, jonka ei tarvitse olla väriltään tumma tai musta. Muuun muassa lenkkikengät ja vapaa-ajanvaatteet ovat lasten kohdalta sopimatonta hautajaispukeutumista. (Korpela 2005, 76.)

Hautajaispukeutuminen, miehet

Miesten hautajaispukeutunen on siviilihautajaisissa tumma puku, vainajan läheiset mielellään musta puku. (lähdetiedot lisätään myöhemmin).

Keinokuituinen puku ja solmio ovat moukkamisia. (lähdetiedot lisättään myöhemmin).

Hautajaispukeutuminen, muut

Muiden hautajaispukeutuminen on musta leninki, hame tai pusero tai jakkupuku. Sukat ja kengät ovat mustat, samoin kuin päällystakki, käsineet ja hattu. Hatun kanssa voidaan käyttää suruharsoa. Tohtoriksi väitellyt voi käyttää tohtorinhattua (ainoa siviilitilaisuus, jossa se on mahdollista). Kunniamerkkien käyttö on myös luvallista. (Korpela 2005, 76.)

Korujen käyttämisessä on oltava maltillinen. Hautajaisiin tulee pukeutua niin, ettei alenna tilaisuuden tai itsensä arvoa.

Hautajaisten isäntä tai muu surujuhlan järjestelyistä vastaava

Hautajaisten isäntä tai muu henkilö on henkilö, joka ohjaa ja juontaa siunaustilaisuuden sekä muistotilaisuuden kulkua ja ratkaisee esiin nousevia ongelmia. Hautajaistilaisuuden kulun ohjaaminen on tarpeen suurissa hautajaisissa ja hautajaisissa, joissa hautajaisten kulku poikkeaa tavanomaisesta. (Korpela 2005, 78–79.)

Isäntä tai juontaja voi muun muassa:

  1. toivottaa vieraat vastaan kirkon ovella tervetulleiksi (suositeltavaa)
  2. ohjata tilaisuuteen osallistuja päällysvaatteiden säilytykseen
  3. jakaa ohjelmalehtistä ja kertoa etukäteen tilaisuuden kulusta ja järjestelyistä
  4. ennen siunauksen alkua hän voi esittää tervetulotoivotuksen ja kertoa hautajaisvieraille tarpeellisia tietoja
  5. siunaustilaisuuden jälkeen esittää kutsun muistotilaisuuteen. (Korpela 2005, 79.)
Hautajaisten isäntä tai juontaja vapauttaa vainajan surevat lähiomaiset tilaisuuden läpiviemisestä. Tehtävään sopii sukulainen tai ystävä, mutta palvelun voi ostaa myös esimerkiksi hautaustoimiston kautta. (Korpela 2005, 78–79.)

Hautajaisten tallentaja

Hautajaisten tallentaja tallentaa hautajaiset joko valo- tai videokuvaamalla. Siunaustilaisuudessa tallentaminen edellyttää suurta hienovaraisuutta ja ammattitaitoa jotta tilaisuuden harras ja hiljainen ilmapiiri säilyisi. Myös hautajaiskulkue ja hautaan laskeminen tallennetaan. (Korpela 2005, 87.)

Hautajaisten tallentajaksi olisi hyvä sopia yksi henkilö. Tämä henkilö voidaan valita joko perheen tai ystävien parista tai tehtävä voidaan hankkia ostopalveluna hautaustoimiston kautta. (Korpela 2005, 87.)

Hautaoikeus

Hautaoikeus on hautapaikan määräaikainen yhdelle henkilölle kuuluva hallintaoikeus, josta sovitaan hautaa luovutettaessa. Hautaoikeuden haltija voi luovuttaa tämän oikeuden edelleen vain hautausmaan ylläpitäjälle. Hautaoikeuden haltija on vastuussa haudan hoidosta. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 135 ja 140–141.)

Pääsääntöisesti haudan hallintaoikeuden siirtyessä henkilölle, hautaan saadaan haudata kyseinen vainaja ja jatkossa hänen sukulaisensa. Muiden henkilöiden hautaaminen voi tulla kyseeseen silloin, kun siihen on erityinen syy. Tähän tarvitaan hautausmaan ylläpitäjän lupa ja hautaoikeuden haltijan suostumus. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005,141.)

Hautamuistomerkki

Hautamuistomerkki on vainajan muistoa säilyttävä pyhitetyn hautapaikan merkki. Muistomerkissä on vainajan nimi, syntymäaika ja kuolinaika sekä mahdolliset ammatti tai arvonimi sekä (uskonnollinen)symboli. Hautamuistomerkki on hautaoikeuden haltijan omaisuutta ja niitä ei voi poistaa haudalta ilman hautausmaan ylläpitäjän lupaa. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 146 ja 156.) Hautamuistomerkin hankinnalla ei ole kiirettä (Korpela 2005, 144).

Hautausmaalle sijoitettavat muistomerkit tulee hyväksyttää hautausmaan ylläpitäjällä. Hyväksyttäminen koskee muun muassa hautamuistomerkin kokoa, muotoa, koristelua, materiaaleja, väriä sekä pinnan, tekstin ja koristelun käsittelyä. Hautausmaan ylläpitäjän on kerrottava hautaoikeuden yhteydessä muistomerkkejä koskevat määräyksensä. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 153–154.)

Hautamuistomerkit (hautakivet) toimitetaan ja asennetaan haudalle vain sulan maan aikana (kesällä). Asennuksen ajankohdasta tulisi sopia hautausmaan ylläpitäjän kanssa. Hautamuistomerkki on asennettava haudalle hautausmaan ylläpitäjän ohjeiden mukaan, ja vastoin ohjeita toimitettu muistomerkki voidaan poistaa seurakunnan toimesta haudalta. Poistamiskustannukset peritään toimittajalta. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 154.)

Hautamuistomerkkiin tehtävät hautauksien yhteydessä tehtävät vainajatietojen lisäykset ja muutokset ovat hautaoikeuden haltijan vastuulla ja niistä tulisi neuvotella hautausmaan ylläpitäjän kanssa. Uudet vainajatiedot eivät saisi pilata muistomerkin tyylikkyyttä ja arvokkuutta. Erilaisten koriste-esineiden lisäämistä hautakiveen tulisi välttää ja niihin on hankittava hautausmaan ylläpitäjän lupa. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 156.)

Hautamuistomerkin hoito on hautaoikeuden haltijan vastuulla. Hautamuistomerkin hoito (roudan liikkuttama hautamuistomerkki) voidaan hankkia ostopalveluna hautausmaan ylläpitäjältä. Hautamuistomerkin maalattujen, hopeoitujen tai kullattujen tekstien ja muiden koristelujen hoito on hautaoikeuden haltijan vastuulla, samoin kuin ilkivallan tai luonnon olosuhteiden vahingoittamien muistomerkkien korjaaminen. Vanhat metalliset muistomerkit vaativat niiden hoitoon perehtyneen henkilön hoitoa. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 155-156.)

Hautamuistomerkkiä koskevat hautausmaan ylläpitäjän ja hautaoikeuden haltijan väliset erimielisyydet ratkaistaan hallinto-oikeudellisin menettelyin. Hautamuistomerkkiä koskevat läheisten väliset erimielisyydet ratkaistaan käräjäoikeudessa. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 138.)

Hautapaikan varaaminen

Hautapaikka varataan hautausmaan ylläpitäjältä kuolemantapauksen jälkeen. Suomessa vainajalla on oikeus hautapaikkaan kotikuntansa alueella. Hautapaikka voidaan joissain tilanteissa saada myös muulle kuin kotipaikkakunnan hautausmaalle. Hautapaikka on maksullinen. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005.)

Hautapaikka voi olla arkkuhautapaikka tai tuhkan sijoituspaikka. Hautapaikan on oltava pysyvä ja sovelluttava muiltakin ominaisuuksiltaan vainajan maallisten jäännösten sijoittamisen. (lähdetiedot lisätään myöhemmin.)

Hautaustestamentti

Hautaustestamentti on vainajan itsensä elinaikanaan laatima kirjallinen asiakirja siitä, miten hänen hautajaisensa tulee järjestää. Hautaustestamentti on lainvoimainen ja sitova, mikäli vainajan varat sallivat sen toteensaattamisen. (Korpela 2005, 161–162.)

Hautaustestamentti tulee laatia täydessä ymmärryksessä ja siinä on oltava kahden todistajan allekirjoitus osoitetietoineen. Hautaustestamentin voi säilyttää kuten testamentin yleensä, niin, että se kuolemantapauksen kohdatessa on kuolinpesän asioista vastaavan henkilön helposti löydettävissä. (Korpela 2005, 161–162.)

Omien hautajaisten suunnittelu on ennakoivaa surutyötä ja oman kuolevaisuuden käsittelyä, suhteen luomista elämään sekä kuolemaan. Lisäksi valmiiksi suunnitellut hautajaiset on helpompi toteuttaa. (Korpela 2005, 161.)

Hoitamattomat haudat

Hauta voidaan arvioida hoitamattomaksi hautausmaan ylläpitäjän dokumentoitujen katsemusten perusteella. Hoitamattoman haudan hautaoikeuden haltijalle annetaan velvoite kunnostaa hauta määräajassa (1 vuosi) päätöksen tiedoksisaannista. Mikäli hautaa ei velvoitteesta huolimatta kunnosteta, hautaoikeus voidaan palauttaa hautausmaan ylläpitäjälle. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 142.)

Mikäli kunnostusvelvoite laiminlyödään, hautausmaan ylläpitäjä antaa hautaoikeuden haltijalle haudan kunnostuskehotuksen. Mikäli kunnostuskehotus ei johda haudan hoitamiseen, hautausmaan ylläpitäjä tekee päätöksen hoitamattomien hautojen hautaoikeuden palautumisesta hautausmaan ylläpitäjälle. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 143–144.)

Kukat: koristekukat

Koristekukat ovat hautajaisissa siunaus- ja muistotilaisuuden koristamiseen käytettäviä yksittäisiä kukkia, kukkalaitteita, köynnöksiä tai seppeleitä. Koristekukkien käyttö ei ole pakollinen osa hautajaisten järjestämistä. (Korpela 2005, 57.)

Kirkossa ja kappelissa on seurakunnan puolesta kukat ja alttarikynttilät, jotka ovat yleensä riittävä koristelu siunaustilaisuuteen. Omaiset voivat hankkia lisäkoristeluun kukkia (maljakoineen ja telineineen) ja kynttilöitä (kynttilänjalkoineen). (Korpela 2005, 71.)

Suomalaisen hautajaisperinteen mukaan hautajaiskukat ovat valkoisia (valkolilja ja valkoinen kalla). Valkoisen symboloi iankaikkisuutta, rukousta, viattomuutta ja uskoa. Hautajaisissa ei voi käyttää kuivattuja kukkia. (Korpela 2005, 57–58 ja 61.)

Kukat, surukukat

Surukukat ovat hautajaisissa vainajan muiston kunnioittamiseksi siunaustilaisuudessa laskettavia yksittäisiä kukkia, kukkalaitteita tai kukkavihkoja. Surukukkien laskeminen ei ole pakollinen osa siunausta. (Korpela 2005, 57.)

Suomalaisen hautajaisperinteen mukaan hautajaiskukat ovat valkoisia (valkolilja ja valkoinen kalla). Valkoisen symboloi iankaikkisuutta, rukousta, viattomuutta ja uskoa. Hautajaisissa ei voi käyttää kuivattuja kukkia. (Korpela 2005, 57–58 ja 61.)

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaina säilytettävät hautamuistomerkit

Hautausmaan ylläpitäjän on säilytettävä historiallisesti ja taiteellisesti arvokkaat hautamuistomerkit joka paikallaan tai erillisellä alueella hautausmaalla tai muualla. Erittäin merkittävän henkilön haudan hoito muistomerkin pitämiseksi alkuperäisellä paikallaan voidaan siirtää hautausmaan ylläpitäjän vastuulle (tätä voidaan tehdä erittäin harvoin). (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005, 158.)

Kuolinilmoituksen symboli

Kuolinilmoituksen symboli on graafinen ilmaus, jonka tarkoituksena on kuvastaa vainajan tärkeää henkilökohtaista ominaisuutta. Kuolinilmoituksessa voidaan käyttää miltei mitä tahansa, tyylitajua ja hyvää makua osoittavaa symbolia, tai se voidaan jättää kokonaan pois. (Korpela 2005, 128–129.)

Kristilliseen kirkkoon kuuluneen vainajan kuolinilmoituksen perinteinen symboli on tyhjä risti. Islam käyttää symbolina puolikuuta ja tähteä ja juutalaisuus Daavidin tähteä, vapaa-ajattelijoiden tunnus on liekkimalja ja siviilirekisteriin kuuluvien palmunlehvä. (Korpela 2005, 128.)

Kuolinilmoitus

Kuolinilmoitus on vainajan elämänpiirin sanomalehdissä julkaistava ilmoitus, jolla on tiedottava luonne. Kuolinilmoitusta voidaan käyttää myös kutsuna siunaustilaisuuteen (ja muistotilaisuuteen). Kuolinilmoituksen julkaiseminen ei ole pakollista, mutta kyseessä on vakiintunut tapa. (Korpela 2005, 126.)

Kuolinilmoituksella on vakiintunut sisältö ja ulkoasu. Sanomalehtien ilmoituskonttoreissa on saatavissa vakiokuolinilmoitusmallit hintatietoineen. Kuolinilmoituksen hintaan vaikuttavat muun muassa sen koko ja julkaisupäivä sekä lehden levikki. (Korpela 2005, 126–127.)

Kuolinilmoituksen muistosäkeen samoin kuin tunteita kuvaavien sanontojen kohdalla on syytä välttää ylilyöviä ilmauksia ja lauseita. Tittelit korostavat vainajan yhteiskunnallista asemaa, läheisyyden ilmaukset vainajan merkitystä omaisille. (Korpela 2005, 127.)

Kuolinilmoitus, organisaation julkaisema

Työyhteisöt ja järjestöt julkaisevat joissakin tapauksessa oman kuolinilmoituksensa vainajan kuolemantapauksen johdosta. Organisaation edustajan tulisi sopia omaisten kanssa kuolinilmoituksen julkaisemisesta. (Korpela 2005, 131.)

Organisaation julkaiseman kuolinilmoituksen tulisi olla pienempi kuin omaisten julkaisema, olla samassa linjassa omaisten kuolinilmoituksen kanssa sekä ilmestyä saman päivän lehdessä. Omaisten julkaiseman kuolinilmoituksen tulisi olla ylempänä ja organisaation julkaiseman kuolinilmoituksen heti sen alapuolella. (Korpela 2005, 131.)

Muistokirjoitus

Muistokirjoitus on yhteiskunnallisesti merkittävästä vainajasta yleensä sanomalehdessä julkaistu henkilökuva vainajasta. Kirjoituksen tyyli ja sisältö riippuvat julkaisevasta lehdestä ja lehden lukijakunnan laadusta. (Korpela 2005, 133–134.)

Keskeisistä kotimaisista ja kansainvälisistä vaikuttajista laaditaan muistokirjoitukset lehdissä. Yhteisö voi tarjota muistokirjoitusta tärkeäksi katsomastaan henkilöstä useimmille lehdille ja se voi laatia pitkäaikainen ystävä tai läheinen työtoveri tai esimies, ei kuitenkaan lähiomainen. (Korpela 2005, 133.)

Julkaistavaksi tarjottuun muistokirjoitukseen tulisi liittää palautuskuorella varustettu valokuva. Mikäli muistokirjoitus julkaistaan, se olisi hyvä julkaista samana päivänä kuin kuolinilmoitus ja/tai hautajaispäivänä. (Korpela 2005, 134.)

Ruumiinavaus

Ruumiinavaus on lääketieteellinen tutkimus, jolla selvitetään tarkka kuolinsyy sekä hankitaan tietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen määrää poliisi. Lääketieteellistä ruumiinavausta ehdottaa lääkäri tai omaiset voivat pyytää sitä. Lääketieteelliseen ruumiinavaukseen tarvitaan omaisten suostumus, oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen ei. (Korpela 2005, 17.)

Ruumiin testamenttaaminen lääketieteelle

Ruumis voidaan testamentata (luovuttaa) lääketieteen anatomian laitokselle opetustarkoitukseen vapaamuotoisella, vainajan eläessään tekemällä testamentilla. (Korpela 2005, 21.)

Ruumiinvalvojaiset

Ruumiinvalvojaiset on vainajan avoimen arkun äärellä suoritettava muistotilaisuus, joka suoritetaan ennen siunaustilaisuutta. Suomen luterilaisessa kirkossa ruumiinvalvojaiset ovat nykyisin vain romanihautajaisissa käytössä oleva seremonia. (Korpela 2005, 56 ja 93.)

Käytännössä ruumiinvalvojaiset ovat poistuneet ja tilalle on tullut vainajan hyvästeleminen heti kuoleman tapahduttua, arkkuun asettamisen yhteydessä tai kappelissa ennen siunausta. Ruumiinvalvojaisiin liittyvä perinne on myös vainajan kuljettaminen ennen hautajaisia hänelle tärkeiden paikkojen ohi ja pysähtyminen näihin paikkoihin hetkeksi jäähyväisiä varten. (Korpela 2005, 56.)

Saattohetki

Saattohetki on uskonnottoman vainajan hyvästijättöjuhla, joka järjestetään ilman uskonnollista sisältöä ja tunnusmerkkejä. Saattohetki vastaa luonteeltaan siunaustilaisuutta. Saattohetki voidaan järjestää vainajan kotona, puutarhassa, haudalla tai muussa sopivassa paikassa (jotkut seurakunnat sallivat kappelin käytön). (Korpela 2005, 98.)

Saattohetken sisältö voidaan suunnitella vapaasti. Saattohetken jälkeen voidaan järjestää vapaamuotoinen muistotilaisuus tavanomaisen muistotilaisuuden tapaan. (Korpela 2005, 98–99.)

Siunaustilaisuuden ohjelmalehtinen

Siunaustilaisuuden ohjelmalehtinen on pieni nelisivuinen vihko, jonka sisäsivuille on merkitty siunaustilaisuuden ohjelman pääkohdat ja niistä vastuussa olevat henkilöt. Ohjelmalehden kannessa on yleensä vainajan nimi, syntymäpäivä ja kuolinpäivä sekä siunaustilaisuuden aika ja paikka ja kristillisissä hautajaisissa risti sekä mahdollisesti joku muu sopiva graafinen elementti. (Korpela 2005, 71 ja 75.)

Ohjelmalehden takasivulle on mahdollista sijoittaa muun muassa kutsu muistotilaisuuteen tai runo sekä tilinumero, johon surukukkiin varattu rahasumma voidaan lahjoittaa. (Korpela 2005, 71 ja 75.)

Surukukkien lasku merkitään ohjelmaan aina samoin kuin tavanomaisesta hautajaisjärjestelystä poikkeavat seremoniat. Nämä asiat olisi hyvä kertoa myös ovella tai hautajaisvieraille yhteisesti ennen siunaustilaisuuden alkua. (Korpela 2005, 73.)

Suruliputus

Suruliputus suoritetaan ensimmäisen kerran vainajan kotitalolla heti kuolinviestin saapumisen jälkeen (tai seuraavana päivänä) ja toisen kerran hautajaispäivänä. Suruliputus voidaan suorittaa myös vainajan kannalta tärkeässä paikassa (muun muassa työpaikalla) ja muistotilaisuuden pitopaikassa. (Korpela 2005, 77.)

Suruliputuksen kaava kuolinviestin ilmoituksen aikana (klo 8.00 - auringon laskeminen tai kesällä klo 21.00):

  1. lippu nostetaan lippusalon huippuun
  2. lippu lasketaan niin, että sen alareuna on noin lippusalon puolivälissä
  3. lippu pidetään salossa
  4. lippu nostetaan lippusalon huippuun
  5. lippu lasketaan salosta. (Korpela 2005, 77.)
Suruliputuksen kaava hautajaispäivänä (klo 8.00 - auringon laskeminen tai kesällä klo 21.00):

  1. lippu nostetaan lippusalon huippuun
  2. lippu lasketaan niin, että sen alareuna on noin lippusalon puolivälissä
  3. siunaustilaisuuden päätyttyä lippu nostetaan lippusalon huippuun
  4. lippu lasketaan lippusalosta. (Korpela 2005, 77.)
Vainajan muistoa voidaan kunnioittaa siunaustilaisuuteen tuodulla Suomen lipulla. Mikäli kuolinliputuksen ja muistoliputuksen päivä on kalenteriin merkitty liputuspäivä, liputus suoritetaan suruliputuksen kaavaa noudattaen. (Korpela 2005, 77.)

Suruvalittelu, kirjallinen

Kirjallinen suruvalittelu on kuolemantapauksen tietoon saamisen jälkeen vainajan lähiomaisille osoitettu ilmaus osanotosta suruun. Kirjallinen suruvalittelu tulisi suorittaa hienovaraisesti ja harkitusti. (Korpela 2005, 121.)

Kirjallinen suruvalittelu voidaan suorittaa kortilla, kirjeellä, korusähkeellä tai adressilla. Vanhan tavan mukaisesti suruvalittelukirje kirjoitetaan käsin valkoiselle paperille ja siihen sisällytetään jokin henkilökohtainen muisto tai lämmin sana. Kirjeen tulee olla lyhyt ja koruton. Kortin voi jättää myös tyhjäksi ja kirjoittaa alalaitaan pelkästään nimen tai nimet. (Korpela 2005, 122.)

Suruvalittelu, kukin suoritettava

Kukin suoritettu suruvalittelu on kuolemantapauksen tietoonsaamisen jälkeen vainajan lähiomaisille osoitettu ilmaus osanotosta suruun. Kirjallinen suruvalittelu tulisi suorittaa hienovaraisesti ja harkitusti. (Korpela 2005, 122.)

Osanottoa ilmaisevat kukat voidaan toimittaa vainajan kotiin kukkakaupan välityksellä tai nei voi käydä viemässä henkilökohtaisesti. Kukkien mukaan voi liittää lyhyen henkilökohtaisen tervehdyksensä. (Korpela 2005, 122.)

Lähetettäessä kukkia surutaloon, tulisi tietää se, voivatko omaiset ottaa vastaan kukkia. Jos omaiset ovat esimerkiksi tuoksuyliherkkiä, kukat eivät ole oikea tapa osoittaa osanottoa.

Suruvalittelu, suullinen

Suullinen suruvalittelu on kuolemantapauksen tietoonsaamisen jälkeen vainajan lähiomaisille osoitettu ilmaus osanotosta suruun. Suullinen suruvalittelu tulisi suorittaa hienovaraisesti ja harkitusti. (Korpela 2005, 121.)

Uurna

Uurna on tiivis ja kestävä astia, johon polttohautauksessa vainajasta ja hänen ruumisarkustaan syntynyt tuhka sijoitetaan. Uurna voi olla ruumisarkun tavoin maatuva hautaamisratkaisu, maatumaton tuhkan määräaikaisen pysyvän säilytyksen astia tai väliaikainen säilytyksen astia tuhkan ripotteluun saakka. Vainajan tuhka on sijoitettava lopulliseen leposijaansa vuoden kuluessa tuhkauksesta.(Korpela 2005, 54–56.)

Uurnan voi tehdä itse, ostaa tai vuokrata (siroteltava tuhka). Uurnan materiaali voi olla paperi, puu, keramiikka tai metalli ja se on hautapaikan luonteesta riippuen maatuva tai säilytystä kestävä. Tuhka on mahdollista sijoittaa myös tuhkapussiin, jota on mahdollista kuljetetaan suvun yhdessä, tuhkahautauksiin varatussa uurnassa. Suvun käytössä oleva yhteisuurnaa voidaan käyttää myös ilman erillistä tuhkapussia. (Korpela 2005, 55–56.)

Maahan kätkettävän uurnan on kooltaan sovelluttava maahankätkemiseen. Lisäksi maahan kätkettävässä uurnassa tulee olla riittävän pitkät nauhat, jotta uurna voidaan laskea hautasijaan helposti. (lähdetiedot lisätään myöhemmin.)

Vainajan hyvästely

Vainajan hyvästely on tilaisuus, jossa läheiset näkevät kuolleen läheisensä viimeisen kerran. Vainaja voidaan hyvästellä muun muassa sairaalan potilashuoneessa, julkisen terveydenhuollon toimintayksikön ruumiinsäilytystiloissa, kirkon ruumishuoneella tai siunauskappelissa. Asiasta on sovittava etukäteen vainajan säilytyksestä vastaavan tahon kanssa. (Korpela 2005, 42.)

Terveydenhuollon toimintayksikössä tapahtuneen kuolemantapauksen yhteydessä vainaja siistitään, mahdollinen hammasproteesi asetetaan paikoilleen, korut poistetaan (ellei muuta ole sovittu), tukka kammataan ja päälle asetetaan puhdas paita. Vainajan kädet asetetaan ristiin rinnan päälle, jalat asetetaan vierekkäin (ja sidotaan yhteen) ja leuka sidotaan yläasentoon. (Korpela 2005, 42–43.)

Mikäli vainajan keho on fyysisesti vahingoittunut, vainajan hyvästelyä häntä katsomalla ei yleensä suositella. Vainajan hyvästelyä pidetään tarpeellisena läheisen surutyön kannalta. Läheiset voivat osallistua vainajan laittoon, mikäli vainajaa ei ole ehditty laittaa ennen kuin ovat saapuneet hyvästelemään vainajaa. (Korpela 2005, 42 ja 44.)

Vainajan kuljetus

Vainaja on kuljetettava ruumisarkkuun suljettuna hautausautolla. Tämä palvelu ostetaan hautaustoimistolta. Hautausautossa voidaan arkun lisäksi kuljettaa vain kukkia. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Ruotsalo & Särkiö 2005, 92 ja Korpela 2005, 42.)

Kuljetuksen suorittamisesta, aikataulusta ja hinnasta sovitaan hautaustoimiston kanssa ja vainajan säilytyksestä vastaavan tahon sekä hautauksen toimittavan tahon kanssa. Tavallisesti vainaja siirretään hautausmaan kappeliin tai hautausmaalle hautajaispäivänä. Mikäli vainaja voidaan luovuttaa terveydenhuollon yksiköstä vain virka-aikaan, on arkku siirrettävä seurakunnan tiloihin arkipäivänä. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Ruotsalo & Särkiö 2005, 92 ja Lempiäinen 2004, 244). Vainajan kuljettamisen käytäntö ja aikataulu on selvitettävä hyvissä ajoin ennen hautajaisia.

Velkainen kuolinpesä

Velkainen kuolinpesä on kuolinpesä, jonka varat ovat pienemmät kuin sen velat. Velkaisen kuolinpesän omaisuus on luovutettava kuukauden kuluessa kuolintapauksesta pesänselvittäjän hallintaan. (Korpela 2005, 157.)

Jos kuolinpesän velat ylittävät varat, pesänselvittäjä pyrkii neuvottelemaan velkojen takaisinmaksusta velkojien kanssa. Jos neuvotteluratkaisua ei saada, kuolinpesä voidaan hakea konkurssiin pesänselvittäjän, velkojan tai kuolinpesän osakkaan toimesta. (Korpela 2005, 157.)

Perilliset voivat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen kuolinpesän veloista esimerkiksi laiminlyömällä perunkirjoituksen tai jakamalla pesän omaisuutta (joka ylittää kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskustannukset) ennen kuin kaikki velat on maksettu. Alle 18-vuotiaat eivät missään tapauksessa peri kuolinpesän arvon ylittäviä velkoja. (Korpela 2005, 157.)

Huom. Tämän artikkelin tarkoitus ei ole antaa lainopillista neuvontaa, vaan ajantasainen oikeuskäytäntö on tarkistettava juridiikan asiantuntijoilta.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aaltonen, Pirkko, Palo, Harri, Rimpiläinen, Olavi, Rintala, Ahto, Ruotsalo & Särkiö, Pekka. 2005. Hautaustoimen käsikirja. Helsinki: Edita.
Heikkilä, Kai & Jokivuori, Pertti. 1994. Kuoleman salaisuus. Jyväskylä: Kirjayhtymä.
Korpela, Sanna. 2005. Hän on poissa - Opas hautajaisten järjestäjälle. Hämeenlinna: Kirjapaja.
Oulun ev.-lut. seurakunnat. Läheisen kuoltua - opas hautausjaisjärjestelyihin. Ei julkaisupaikkaa: Oulun ev.-lut. seurakunnat.
Laine, Jarkko. 2004. Häijyjen ajatusten sanakirja. Keuruu: Otava.
Lempiäinen, Pentti. 2004. Pyhät toimitukset. Porvoo: Kirjapaja.
Lempiäinen, Pentti. 2005. Kirjan nimitiedot puuttuvat. Julkaisupaikan tiedot puuttuvat: Kustantajan tiedot puuttuvat.
Puronen, Pertti. 2008. Näin teen perukirjan itse. Helsinki: Talentum.
Valonen, Helena. 2000. Hautajaiskirja. Saarijärvi: Ajatus kustannusosakeyhtiö.

KIRJALLISUUSLUETTELO:
Kämäräinen, Eija. 2005. Hyvät tavat, hyvä käytös. Porvoo: WS Bookwell.
Lassila, Sirkka. 1997. Uusi käytöksen kultainen kirja. Porvoo: WSOY.
Lassila, Sirkka. 1981. Miten menettelisin? Hyvän käytöksen kirja. Porvoo: WSOY.
Malmberg, Raili. 2001. Hyväksi tavaksi - käytösopas arkeen ja juhlaan. Keuruu: Otava.
Puronen, Pertti. 2008. Näin teen perukirjan itse. Helsinki: Talentum.