torstai 14. tammikuuta 2010

Yhden elämäntavan kaupunkidiktatuuri

Yhden elämäntavan diktatuuri on kaupunkielämän malli, jossa kaikki on pakotettu elämään samalla tavalla (yleensä keskiluokkainen kulutusmalli). Yhden elämäntavan kaupunkidiktatuuri on ristiriidassa perinteisen kaupunkikulttuurin elämäntapamallin kanssa. Yhden elämäntavan kaupunkidiktatuurista tulee pyrkiä eroon lisäämällä katuviisautta sekä kaupunki- ja katusuvaitsevuutta. (Koskela 2009, 211.)
"Kaikki oululaiset ovat tasa-arvoisia, keskiluokkaisen kulutusmallin mukaan elävät ovat vain tasa-arvoisempia kuin muut" (mukaillen George Orwell (1945) "kaikki eläimen ovat tasa-arvoisa, siat ovat vain tasa-arvoisempia kuin muut1)" teoksesta Eläinten vallankumous).
Yhden elämäntavan kaupunkidiktatuuri perustuu moraaliseen tuomioon (yhteisöväkivalta). Yhden elämäntarvan kaupunkidiktatuuri ulossulkee marginaaliset ryhmän julkisen kaupunkiympäristön ulkopuolelle mm. julkisten alueiden ja tilojen sosiaalisen puhdistuksen avulla. (Koskela 2009, 211.)

VIITTEET:
1) keskiluokkaisen kulutusmallin mukaan elävien Oululaisten rinnastuminen sikoihin on tahaton tekstin rakenteeseen liittyvä ilmiö. Suokaa anteeksi, siat.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Koskela, Hille. 2009. Pelkokierre – Pelon politiikka, turvamarkkinat ja kamppailu kaupunkitilasta (Not Afraid). Tampere: Gaudeamus.