"Me kaikki olemme lapsia, vaikka useimmat meistä ovat unohtaneet sen" (Anthony Storr (1966) teoksesta Buscaglia 1985, 178).Lapsen havainnointi on loputonta löytöretkeä itseen samanaikaisesti kun hän on täysin riippuvainen kasvuympäristönsä huolenpidosta. Lapsi taistelee joka hetki oman minänsä olemassa olon oikeutuksen puolesta. (Buscaglia 1985, 178–179.)
"Millainen mies olinkaan, ellen olisi ollut se lapsi joka olin" (Albert Camus lapsen maailman menettämisestä teoksesta Laine 2004, 123).
"Miksette antaisi lapsellenne moottoripyörää hänen viimeisenä syntymäpäivänään?" (Colin Bowles ironisesti lapsesta teoksesta Laine 2004, 124).
"Kuinka alentavaa on olla lapsi. Olla niin pieni, että toiset voivat mielensä mukaan nostaa syliinsä tai siirrellä paikasta toiseen. Syöttää tai jättää syöttämättä. Puhdistaa tai jättää likaiseksi. Tehdä onnelliseksi tai jättää itkemään. Se on varmasti niin suuri nöyryytys, ettei ole mikään ihme, että jotkut meistä eivät koskaan toivu siitä.Lapsen maailman toteutuminen käytännössä on kyseenalaista lapsena. Aikuisena se on lähes mahdotonta ja silti mahdollista. (Buscaglia 1985, 178–189.)
Sillä onhan totisesti yksi ihmisen peruspeloista se, että meitä ei kohdella ihmisinä vaan esineinä, että persoonattomat voimat liikuttelevat meitä mielensä mukaan, että ne, joilla on voima ja valta, kohtelevat meitä merkityksettöminä olentoina.
Jokainen meistä saattaa olla pienen pieni hiukkanen äärettömässä maailmankaikkeudessa, mutta me tarvitsemme vihjeen siitä, että meillä on jokin merkitys – yksilöllisyytemme vaatii huomiota osakseen. Se, että meidät voidaan jättää yksilöinä tyystin vaille huomiota, on eräänlaista elävältä hautaamista, jota vastaan meidän on pakko taistella kaikin voimin." (Anthony Storr teoksesta The World of Children (1966) teoksesta Buscaglia 1985, 178–179.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Buscaglia, Leo. 1985. Elä täydesti tätä päivää. Suomentanut Ilkka Malinen. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto.
Laine, Jarkko. 2004. Häijyjen ajatusten sanakirja. Keuruu: Otava.