"Mielestäni kukaan ei ole koskaan opettanut kenellekään mitään. /../ Tiedän ainoastaan sen, että jokainen, joka haluaa oppia, myös oppii. Parhaassa tapauksessa opettaja voi helpottaa oppimista; hän voi asettaa ihmisen eteen asioita ja osoittaa, kuinka ihastuttavia ja jännittäviä ne ovat, ja kutsua heidät syömään." (Carl Rogers teoksessa Buscaglia 1985, 22–23.)Englannin sanan "Educator", "kasvattaja", "opettaja", kantasana on latinan "educare", jonka merkitys on johdattaminen, opastaminen. Ihmistä ei voi pakottaa oppimaan, vaikka kuinka yrittäisi. (Buscaglia 1985, 23.)
Juoksijan ei tulisi tyytyä siihen, että hän kopio juoksunsa muilta. Juoksun mahdollinen oppiminen tapahtuu oman juoksunsa vähittäisellä löytämisellä. Juoksunopettajan menettelyjen kopioiminen on suurimmalta osin haitallista. (Buscaglia 1985, 28–31.)
"Olemme tyytyväisiä, kun olemme tehneet lapsistamme itsemme kaltaisia: turhautuneita, sairaita, sokeita, kuuroja, mutta älykkyysosamäärältään moitteettomia." (mukaillen R.D. Laing teoksesta Buscaglia 1985, 31–32.)Juoksukoulussa tulisi sallia erehdykset, ilo, luovuus, rohkeus ja vapaus, sillä oppiminen on suuri ilo. Joka kerta kun ihminen oppii jotakin, hänestä tulee jotain uutta. Opastaessaan muita henkilö voi jakaa muiden käyttöön vain sen, minkä hän itse on omaksunut.(Buscaglia 1985, 25–27 ja 58–59.)
"/../ Julmia ovat heikot; lempeyttä voi odottaa vain vahvoilta. /../ Ihmisiä ymmärtää paremmin, jos heitä tarkastelee kuin he olisivat lapsia /../ Elämän tarkoitus on siinä, että meillä on merkitystä /../." (Leo Rosten teoksesta Buscaglia 1985, 58–59.)
"Oi, Luoja, miksi päästä elämänsä iltaan vain huomatakseen, ettei ole koskaan elänyt." (Henry Thoreau esseekokoelmasta Elämää metsässä (1854) teoksesta Buscaglia 1985, 35.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Buscaglia, Leo. 1985. Elä täydesti tätä päivää. Suomentanut Ilkka Malinen. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto.