sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Kouluampujien luokittelu

Kouluampujien luokittelu on useisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden henkilöiden luokittelu joka on laadittu tunnetuimpien kouluampujien psyykkisen profiloinnin avulla. Kouluampujien luokat ovat psykoottinen (skitsofreenikko), psykopaattinen ja traumatisoitunut. (Langman 2009, 184-185.)

Psykoottisen kouluampujan rikosriskiä voi lisätä muun muassa nuoruus, päihteiden liikakäyttö, lääkityksestä kieltäytyminen ja miessukupuoli. Psykopaattisen kouluampujan rikosriskiä voi lisätä sadistisuus, kasvaminen asekulttuurissa ja näyttämisen halu. Traumatisoituneen kouluampujan rikosriskiä voi lisätä mm. mallioppiminen omalta isältä ja ikätovereiden suorittama ohjailu. (Langman 2009, 185-192.)

Kouluampuja voi sijoittua samanaikaisesti useampaan näistä luokista. On myös mahdollista, että kouluampuja ei sijoitu mihinkään näistä luokista. Luokaan sijoittuminen ei tee välttämättä henkilöstä kouluampujaa, vaan yleensä näihin luokkiin kuuluvat henkilöt eivät tee väkivaltarikoksia. (Langman 2009, 184.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Langman, Peter. 2009. Kouluampujat - miksi nuori tappaaa (alkuteos Why Kids Indide the Minds of Shool Shooters (2009). Suomennos Mika Tiitinen. Riika, Latvia: BTJ kustannus.